úterý 20. prosince 2011

Granule pro Afgánského chrta


Jelikož patří afgánský chrt k velkým plemenům pak i granule pro Afgánského chrta by měly odpovídat specifickým potřebám a požadavkům velkých plemen. Chovatel nemusí být odborníkem na výživu, aby jeho pes měl zdravou a vyváženou stravu.

Pokud ho krmíte kvalitními superprémiovými granulemi pro psy velkých plemen pak není potřeba nic dalšího ke granulím přidávat. Na zvážení bych nechala preventivní podávání kloubní výživy. Kvalitní granule pro velká plemena sice obvykle obsahují chondroprotektivní (kloub chránící) látky jako je MSM a chondroitinsulfát, preventivní podávání např. Alavis kloubní výživy nebo Hyalutidinu či sirupu Aptus Aptoflex je namístě. Už jen pro to, že zdravý pohyb je pro psa a zejména pro chrta jedním z nejdůležitějších aspektů šťastného života.

Granule pro psy velkých plemen
Kloubní výživa pro psy

Plemeno afgánského chrta má to štěstí, že není zatíženo speciálními chorobami. Jelikož se ovšem jedná o plemeno velké, pak může být zatíženo kloubními onemocněními. Proto by měla být štěňata úměrně zatěžována. V období rychlého až překotného růstu doporučujeme krmit superprémiovými granulemi pro štěňata velkých a obřích plemen. Pak není potřeba ke krmivu přidávat žádné další vitamíny a minerály.

Více na toto téma zde: Vápník v potravě štěňat a jeho rizika


Afgánský chrt a dysplazie kyčelních kloubů

Samotná dysplazie kyčelních kloubů je onemocnění kdy kloubní jamka není dostatečně hluboká, nebo je nesprávně vyvinutá. Výsledkem je povšechná uvolněnost kyčle a následné změny artritické povahy v kloubu.

Tento stav je pro psa velmi bolestivý, projevující se zpočátku např. obtížným vstáváním, nechutí k pohybu až zcela viditelným kulháním a vysokou bolestivostí.

Dysplazie kyčelního kloubu může být potvrzena pouze rentgenovým vyšetřením i když určité symptomy mohou být patrny pouhým pohledem.
- Místo plynulého běhu se pes pohybuje přískoky,
- používá obě zadní nohy současně, aby ulevil tlaku na slabý kloub,
- má potíže se zvedat,
- sedí s oběma nohama společně po jedné straně svého těla.

Jak pes dospívá, může se i přizpůsobit životu se špatnou kyčlí, ale za několik let se artritida plně rozvine a mnoho psů zůstává trvale zmrzačených.

Jednou z cest léčby je chirurgická cesta:

Odstranění rosolovitého svalu, odstranění okrouhlé vrchní časti kosti (femur) rekonstrukce kyčelní kosti a nahrazení kyčle umělou. Tyto zákroky mívají vysoké procento úspěšnosti, ale jsou velmi drahé.


I když je dysplazie kyčelních kloubů označována zejména za nemoc dědičnou, lze jí kvalitní výživou a podáváním speciálních přípravků kloubní výživy předcházet, nebo alespoň zmírnit. Je nutné podávat psovi vyváženou krmnou dávku, jejímž základem by měly být kvalitní granule a velmi doporučuji pro velká plemena podávat přípravky kloubní výživy.

Mluvíme li o plemeni Afgánského chrta, pak nemohu opomenout péči o srst. Velmi důležité je její pravidelné udržování, aby zůstala hedvábná a nezplstnatělá. Proto již od raného mládí štěně navykáme na koupele a kartáčování. Důležitá pro kvalitní srst je také strava bohatá na vitamíny a kvalitní kosmetika, včetně kondicionérů a olejů. Srst rozčesáváme zásadně po koupeli, dokud je mokrá.

Více o péči o srst v článku: Jak dosáhnout krásné, zdravé, leské a správně vybarvené srsti u vašeho psa?

Krásná zdravá srst je chloubou každého majitele Afgánského chrta. Kromě péče o ni jako takovou (koupání, kartáčování atd) dosáhneme zdravé a lesklé srsti kvalitní stravou, která je opravdu základem úspěchu.

Závěrem

Kvalitní granule pro psy velkých plemen, kloubní výživa pro psy a pravidelná péče o srst jsou předpokladem k tomu, že váš Afgánský chrt bude nejen krásným a vitálním, ale rovněž zdravym jedincem i v seniorském věku.

Pokud stále hledáte vhodné a hlavně kvalitní granule pro Afgánského chrta vybírejte zde: Granule pro psy velkých plemen. Já osobně dporučuji značku Arden Grange (hypoalergenní, během 14ti dní poznáte kvalitu na krásné a zdravé srsti. Jsou velmi chutné a vyvážené.) Další vysoce kvalitní značkou First Mate nebo Canine Caviar.

Mohlo by vás zajímat:

Arden Grange - nová balení, nový design a kvalita obalů, vysoká kvalita krmiva 
Granule pro březí a kojící fenu
Příznaky alergie u psa 
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy
Onemocnění kůže u psa a kočky - příznaky, příčiny, léčba
Máte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit?  
Kloubní výživa - štěně, dospělý pes, seniorLínání u psa
V čem se krmivo Platinum liší od ostatních kvalitních krmiv?

Žádné komentáře:

Okomentovat