neděle 11. prosince 2011

Granule pro psy


Dalo by se říct, že granule pro psy umožňují krmit psa velmi kvalitně a vyváženě a to i těm chovatelům, kteří nemají čas na to zabývat se krmením pro psy, hledat informace v knihách a na internetu, jaké maso dávat v jakém věku, kolik, zda a jaké vitamíny či minerály přidávat atd.

Granule pro psy se liší nejen cenou, ale i kvalitou. Obecně platí zlatá střední cesta. Pokud chcete krmit psa kvalitně nemusíte vybrat ty nejdražší, ale určitě nevybírejte ty nejlevnější. Co asi mohou obsahovat granule za které zaplatíte 200 Kč za 10 kg balení? Maso? To rozhodně ne. Na druhou stranu superprémiové granule obsahují maso, ale také všechny důležité a potřebné vitamíny, minerály či látky na podporu pohybového aparátu. Obzvlášť u štěňat a mladých psů v období vývoje bych byla s výběrem granulí pro psa obezřetná.

Obecně platí, že cena odráží kvalitu.



Granule pro psy jsou vyváženou stravou, která odpovídá věku, velikosti plemene, či jiným např. zdravotním potřebám každého jedince.

Specifickou skupinou jsou granule hypoalergenní. Hypoalergenní granule pro psy dnes vyrábějí téměř všichni renomovaní výrobci. Liší se zejména technologií zpracování a složením. Důležité je najít pro psího alergika ty, které mu budou nejen chutnat, ale také nedráždit jeho zažívací ústrojí a kůži.

Pokud jsou granule pro psy označeny jako hypoalergenní ještě to neznamená, že vašeho psa nebudou dráždit. Některým psům to stačit nemusí a potřebují speciální vetrinární diety, které koupíte pouze u vetrináře.

Máme doma psího alergika

Na podzim letošního roku jsme si domů přinesli štěně fenku německého boxera. Granule Arden Grange, které dostávala u svých původních majitelů jsme chtěli postupně nahradit granulemi Hills. Postupně jsme přešli na tuto značku a nejprve bylo vše v pořádku. Začalo to zánětem zvukovodu. Později jsem zjistila, že je jedná z indícií, které mohou signalizovat alrgii. Zánět jsme přeléčili a pro jistotu pravidelně kapali ušní kapky.

Když byly fence čtyři měsíce, všimli jsme si, že se začala škrábat. Škrábání bylo stále intenzivnější a proto jsme začali pátrat po příčině. Rovněž jsme si všimli, že má opět zarudlý ušní boltec.

Alergie bylo to první co nás napadlo. Ale mohli to být také paraziti a tak jsme začali s odčervením. Ani po třech dnech se stav nezlepšil. Samozřejmě jsme Dorotku vykoupali a umyli speciálním šamponem Peroxiderm. Trochu se to zlepšilo, ale nevyřešilo.

Nasadili jsme Dorotce speciální veterinární dietu - Hypoalergenní granule Trovet. Už večer to bylo lepší a druhý den se téměř neškrábala. Za několik dní se ji zahojilo rozškrábané bříško. Zůstali jsme tedy u diety.

Po několika týdnech, když už bylo vše v pořádku jsme si řekli, že vyzkoušíme jiné hypoalergenní granule, takové které bychom mohli koupit na internetu a nemuseli pro ně k veterináři. Bohužel hned po snězení první dávky a Dorotka začala opět škrábat. Takže se musíme vrátit k vererinární dietě.

Na internetu nebo ve specializovaných obchodech s chovatelskými potřebami, naleznete mnoho kvalitních hypoalergenních krmiv. Některé značky jsou pouze hypoalergenní např. Arden Grange nebo Fisrt Mate a také velmi kvalitní.

Pokud máte štěně asi ve věku 4 měsíců, mívá opakovaně problémy s ušima, škrábe se, mohla by to být alergie na krmivo. Doporučuji vyšetření u veterináře.

Na závěr

Granule pro psy nám usnadňují život a umožňují dávat pejskovi přesně to, co odpovídá jeho poždavkům: věku (granule pro štěňata a kojící feny, dospělé psy či seniory), velikosti plemene či jiným specifickým požadavkům (light, hypoalergenní, dle plemene atd).

Granule pro březí a kojící fenu
Odstranění klíštěte u psa a kočky
Průjem u psa - Kdy je nutné navštívit veterináře
Jak krmit štěně - 6 důležitých rad pro krmení štěněte
Pes alergický na krmivoOnemocnění kůže u psa a kočky - příznaky, příčiny, léčba
Máte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit?  

Žádné komentáře:

Okomentovat