čtvrtek 15. září 2011

Zubní kámen u psa


Zubní kámen způsobuje nepříjemný zápach z ústní dutiny a také hrozí rozsev infekce po celém organismu. A to buď krevní cestou, nebo přes trávicí systém. Bakterie mohou poškodit játra, ledviny, a dokonce i srdce.

Na zubech se ukládá stejně jako u lidí vrstva zubního plaku. Tvoří jej zbytky potravy a bakterie a je základem pro vznik zubního kamene. Pokud se plak pravidelně ze zubů neodstraňuje, už za několik týdnů se jeho mineralizací zubní kámen vytvoří. Nejčastěji se objevuje na horních špičácích a stoličkách, v dalších fázích onemocnění se šíří po celé ústní dutině.

Zápach z tlamy u psa je nejen nepříjemný ale zároveň signalizuje stomatologický problém, který je třeba řešit.



- Čištění zubů zubním kartáčkem a pasto pro psy.
Zdůrazňuji zubní pastu pro psy nikoli pro lidi. Můžete si ji koupit u veterináře nebo k terémkoli dobrém kamenném nebo internetovém obchodě, které nabízejí chovatelské potřeby pro zvířata.

Ne každý pes si ovšem nechá zuby čistit. Obzvláště když to jeho majitel nedělal již od štěněte a pes na to není zvyklý.

- Další možností je přidávat mazlíčkům do krmiva speciální prášek z mořských řas, který redukuje tvorbu plaku a zubního kamene.Na rozdíl od ostatních metod odstraňování zubního plaku působí přípravek PlaqueOff Animal systematicky v krevním řečišti. Předpokládá se, že ovlivňuje schopnost zachycování zubního plaku na dásních a změkčuje.

Já sobně mohu PlaqueOff Animal velmi vřele doporučit. Dle mého názoru cena odpovídá kvalitě - je velmi účinný a vydrží vám po dlouhou dobu. A co si budeme povídat, kdo z nás má v dnešním hektickém životě čas na to, čistit psovi zuby.

- Speciální krmiva s enzymy, jež jsou schopny rozpouštět plak. Zuby se tak čistí kousáním granulí. U některých zvířat tato metoda ale nefunguje, mají ve zvyku kousat jen jednou stranou chrupu.

- Speciální pamlsky, které odstraňují plak a zmírňují tvorbu zubního kamene, nejsou určeny jen pro psy, chovatelé je mohou dopřát i kočkám, jež podle veterinářů zubní kartáčky nesnášejí. Až 70 procent koček ve věku 20 až 27 měsíců přitom trpí záněty dásní. Většina majitelů si problému všimne teprve kvůli zápachu z tlamičky.

Veškeré produkty redukující zápach z tlamy a zubní kámen naleznete zde: Zubní kámen u psů a koček, plak, zápach z tlamy

Mohlo by vás zajímat:

Labradoři mívají artrózu, jorkšíři zubní kámen a šarpejové alergii...

Jak může chovatel ovlivnit nežádoucí nadměrné línání

Jak dosáhnout krásné, zdravé, leské a správně vybarvené srsti u vašeho psa?

Jak rozpoznat kvalitní krmivo pro psy

Jak čistit psovi zuby - 4 základní kroky

Zápach z tlamy u psa a kočky

Kvalitu psí stravy poznáte podle srsti, žeber a stolice

Jak krmit psa - Obecné zásady krmení psů

Žádné komentáře:

Okomentovat