středa 7. září 2011

Bordeauxská doga a kloubní problémy - Doporučená kloubní výživa pro psy



Nejčastějším důvodem návštěvy veterináře bývají kloubní problémy - artóza, atritida či zánět kloubů, Dysplazie kyčelních kloubů a to nejen u tohoto plemene - Bordeauxká doga.

Bolest, která nemoc doprovází způsobuje nechuť k pohybu a zvířeti zkracuje jeho aktivní život. Vyléčit artrózu zatím neumíme, ale existuje mnoho kvalitních kloubních přípravků, které dokáži postup nemoci zpomalit, nemoci předejít (prevence) a také tlumit bolest.

Nejčastější kloubní onemocnění u psů

Artróza

Artróza obvykle postihuje nejprve kloubní chrupavku a synovialis, v dalším průběhu se onemocnění rozšiřuje a postihuje i ostatní části kloubu, kosti, vazy a vazivové pouzdro. Dochází k deformaci kloubu a částečné nebo úplné ztrátě jeho funkce.

Léčba artrózy

Léčba artrózy není jednoduchá a největší naděje na úspěch je v jejích počátečních stadiích. Symptomatická léčba pomocí analgetik a nesteroidních antirevmatik (NSA) přináší okamžitou úlevu, avšak nepostihuje příčiny. Pouhé odstranění bolesti použitím analgetik vede obvykle k tomu, že nemocné zvíře dále přetěžuje své klouby a tím chorobný proces ještě zhoršuje.

Doporučujeme: Hyalutidin DC Aktiv

Dysplazie kyčelních kloubů /DKK/

Dysplazie kyčelních kloubů /DKK/ je vývojové onemocnění kyčelních kloubů s dědičným podkladem. Při DKK vzniká tzv. laxita, čili volnost kloubu, při které se tvar hlavice i jamky v různé míře deformuje, pohyb je bolestivý a následně se v kloubu vyvíjí osteoartróza.

Léčba DKK

Léčba DKK je velmi složitým problémem, zejména proto, že není možné toto onemocnění úplně vyléčit, nicméně existuje řada možností, jak psu nemocnému DKK pomoci.

Velmi vhodné je podávání tzv. chondroprotektiv, z nichž nejpoužívanější jsou glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, MSM a kolagen. Tyto látky mohou při dostatečně dlouhém podávání působit v postižených kloubech protizánětlivě, zlepšovat pružnost kloubní chrupavky a tím zpomalovat rozvoj osteoartrózy.

Velmi vhodné je podávání tzv. chondroprotektiv, která jsou obsažena v kloubní výživě pro psy. Nejpoužívanějšími chondroprotektivy jsou glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, MSM a kolagen a kyselina hyaluronová.

Tyto látky mohou při dostatečně dlouhém podávání působit v postižených kloubech protizánětlivě, zlepšovat pružnost kloubní chrupavky a tím zpomalovat rozvoj nemoci.

Prevence kloubních onemocnění u psů

1. Štěňata a mladí psi

U štěňat velkých plemen dochází k velmi rychlému růstu štěněte hlavně v období mezi 3. – 5. měsícem věku. V tomto období je velmi důležitá výživa kloubních tkání, protože štěňata někdy narostou velmi rychle a kostra včetně kloubů se nestačí dostatečně tvořit.

Doporučujeme:
Hyalutidin DC Aktiv
Aptus AptoFlex vet sirup

2. Dospělí psi velkých a obřích plemen

Velká a obří plemena psů zatěžují klouby značnou hmotností. Touto váhou jsou poškozovány nejen okolní tkáně, ale hlavně kloubní chrupavky, u kterých dochází k rychlejšímu opotřebování a různým deformitám. Je potřeba se zamyslet nad podáváním chondroprotek­tivních přípravků na regeneraci kloubních tkání. Tyto přípravky je vhodné podávat i v případě, kdy se klinické příznaky ještě neobjevují. Při výskytu klinických obtížích (kulhání, zhoršené vstávání, nechuť k pohybu apod.) jsou změny na chrupavkách již velmi rozsáhlé a jejich regenerace mnohem náročnější než při mírných změnách, které se klinicky neprojevují. Proto je velmi důležitá prevence.

Doporučujeme:
Hyalutidin DC Aktiv
Aptus AptoFlex vet sirup
Alavis 5
Alavis kloubní výživa forte (výhodné dvojbalení)
3. Starší psi

U starších psů jsou změny na chrupavkách již rozsáhlé a jsou doprovázeny zánětem, který způsobuje bolestivost. Vlastní zánět navíc poškozuje chrupavku a další kloubní tkáně, proto je třeba kloub proti zánětu chránit. Efektivní regenerace poškozených tkání může probíhat pouze v kloubu, který není zatížený zánětem. Kloubní tkáně u mladších psů se regenerují mnohem lépe a snáze než u starších psů. Z tohoto důvodu je nutné klást velký důraz na prevenci a ochranu kloubů, dokud ještě nedošlo k velkému poškození

Hyalutidin DC Aktiv
Aptus AptoFlex vet sirup

Mohlo by vás zajímat:


Pes alergický na krmivo
Onemocnění kůže u psa a kočky - příznaky, příčiny, léčba
Máte alergického psa s citlivou kůží či zažíváním? Jaké krmivo zvolit?  
Bolest kloubů u starších psů
Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy  
Kloubní výživa pro psy 

Žádné komentáře:

Okomentovat