úterý 16. března 2010

Umíte správně pochválit nebo potrestat vašeho psa?


Umíte správně pochválit psa? Pochvala je při výchově psa stejně tak důležitá jako při výchově dětí. Tedy chválit, chválit a chválit.

Ale jak? Nestačí jenom mdlým bezbarvým hlasem říct "Hodný…", radost by měla z majitele vyzařovat, musíme přímo jásat "Ták je hodný Bobík, ták je hodný Bobík, ty jsi šikovný pejsek!". Pes zprvu nerozumí vašim slovům, ale chápe intonaci hlasu. Psa přitom hladíme, škrábeme nebo lehce poplácáváme.

Zároveň s pochvalou můžeme dát psovi pamlsek, ale nedělejte to pokaždé, když pes uposlechne. Pamlsek by měl pejskovi nejen chutnat, ale zároveň by neměl škodit zdraví. Sladkosti, čokoláda ba ani uzeniny nejsou pro psa vhodnou odměnou. Pamlsky by měly být malé, nemají psa zasytit, jenom povzbudit jeho chuťové buňky.

Zde si můžete vybrat ze široké nabídky pochoutek a pamlsků pro psy, které nejenže chutnají, ale zároveň mají pozitivní vliv např. na kvalitu srsti, na zuby atd.: pochoutky a pamlsky

Někdy je nutné psa také potrestat, ale je třeba vědět KDY a JAK. V každém případě s trestem šetříme.

KDY psa potrestat?

Nikdy netrestáme psa např. po návratu z práce za to, že když jsme nebyli doma, roztrhal koberec; v takovém případě pes nepochopí, za co je trestán, ale ztratí ke psovodovi důvěru.

Pokud chceme psa potrestat (a někdy to je nutné), můžeme tak učinit pouze pokud jej přistihneme při činu.

JAK psa potrestat?

Psa nebijeme, rukou ani vodítkem. Velkého psa to stejně nebolí a malému bychom mohli ublížit. Pes by se pak začal bát naší ruky i kdybychom jej chtěli pohladit.

Většinou stačí zvýšit hlas a použít přísné a káravé intonace. V nejhorším případě můžeme psa uchopit za kůži za krkem a mírně vytahat - takovým způsobem trestá fena štěňata.

Pokud není naše postavení vůči psovi jisté a pes se nás pokouší neuposlechnout, nezbývá nám nic jiného, než uchopit psa za kůži za krkem a neúprosně přitisknout k zemi - je to bezbolestný a ve smečce přirozený způsob podřízení si jedince. Pokud toto uděláme a pes na nás vrčí, rozhodně nepovolíme, dokud vrčet nepřestane.

Uvědomme si však, že pes nás někdy třeba neposlechne ze strachu, potom žádný trest nepomůže, musíme se uklidnit a promluvit na psa laskavým hlasem; budete překvapeni, že to zabírá.

Tak co, umíte vašeho pejska správně pochválit či potrestat?

Žádné komentáře:

Okomentovat