pondělí 8. února 2010

Co dělat, když si přinesete domů štěně


Co dělat, když si přinesete domů štěně? Nový pejsek je jako nový člen domácnosti a tak bychom se k němu měli chovat. Měli bychom ho seznámit s jeho novým domovem a jeho členy.

Buďte trpěliví.

Obzvláště první týdny bývají náročné. Několikrát v noci se budí, trhá a kouše na co přijde, dělá loužičky, je zvědavé atd. Zkrátka se štěnětem je to jako s malým dítětem. A je na vás, abyste jej vychovali. Zde naleznete několik důležitých rad, co dělat, když si přinesedte domů štěně.

Co dělat, když si přinesete domů štěně:

1. Ukažte mu, kde je místo sloužící jako toaleta

Dříve než štěně zavedete do domu, seznamte ho s místem, které bude sloužit jako jeho toaleta, a zdržte se zde pár minut. Pokud se vyprázdní, pochvalte ho. Pokud ne, vstupte do domu. Sledujte, co dělá. Pokaždé, když bude vypadat, že to potřebuje (čenichání a točení se v kruhu), zaveďte ho na místo toalety.

Netrestejte ho v případě náhodného vymočení – nikdy mu nemáčejte čenich ve výkalech ani mu nenadávejte. Nebude tomu rozumět a může se naučit chodit na toaletu, když jste mimo dohled.

Malé štěňátko neovládá svůj močový měchýř a potřebuje se vymočit ihned po jídle, pití, spaní nebo hraní. V noci si musí ulevit nejméně každé tři hodiny.

2. Ukažte mu, kde má své místo

Ukažte štěněti, kde má bedýnku – jeho nové útočiště. Dejte do bedýnky lůžkoviny a kousací hračky, nechte otevřené dveře a do oblasti mimo bedýnku položte noviny nebo papírové utěrky pro případ nehody. Nechte pejska prozkoumat bedýnku a pokoj. Pokud okusuje lůžkoviny nebo na ně močí, trvale je z bedýnky odeberte.

Pelíšky pro psy


3. Mluvte na něj. Pohrajte si s ním.

Pes je tvor společenský. Ke svému životu, na rozdíl od kočky, potřebuje člověka.
Pozorujte pejska, když si zvyká na nový pelíšek, a mluvte na něj. Tím pomůžete pejskovi vytvářet si pocit smečky a zvolit vás za vůdce smečky.

Hračky pro psy

4. Krmení

Krmte vašeho pejska zásadně krmivem pro štěňata. Je nutričně vyvážené, bohaté na vitaminy a minerály důležité pro zdravý vyvoj štěněte.

5. Seznamte ho s dětmi

Vysvětlete dětem jak se k novému pejskovi chovat. Štěně získává první zkušenosti a bylo by jen na škodu, pokud by byly negativní.

Po příchodu pejska do domácnosti by si s ním děti neměly neustále hrát. Dopřejte štěněti dostatek odpočinku. Stejně jako děti ve vývinu i štěně potřebuje hodně spánku. Omezte hraní dětí se štěňaty na 15 až 30minutové úseky 2x až 3x denně.

5. Seznamte ho se stávajícími domácími mazlíčky

Pár dní udržujte stávající domácí mazlíčky odděleně od nového pejska. Poté, co si nové štěně zvykne na svou novou bedýnku, dejte do prostoru dveří malá dvířka pro průchod nebo položte pejska do jeho bedýnky. Nechte stávajícího domácího mazlíčka vstoupit do této oblasti. Nechte mazlíčky, aby se očichali přes bedýnku nebo dvířka. Tento postup v příštích několika dnech několikrát zopakujte. Pak umožněte stávajícímu zvířeti přístup do oblasti bedýnky, když bude nové štěňátko mimo ni.

Na seznámení dohlížejte, a pokud dojde k problémům, vraťte se k setkáním u dvířek nebo bedýnky.

Způsob, jakým s pejskem v tomto věku zacházíte, je nesmírně podstatný pro jeho socializaci.

6. Zajištěte štěněti bezpečný domov

Související články:

Návod jak na první pohled rozeznat kvalitní krmivo pro psy

Žádné komentáře:

Okomentovat