úterý 1. března 2011

Obojek proti klíšťatům - Kiltix, Bolfo, Scalibor porovnání


Mírné zimy posledních let umožnily početní nárůst klíštěcí populace a celkový trend globálního oteplování bude tento vývoj zřejmě i nadále podporovat.

Obojek proti klíšťatům zabrání jejich přisátí. Blechy i klíšťata jsou usmrcena při pouhém kontaktu se psem nebo kočkou, to znamená, že se nestihne ani zakousnout, proto nemůže dojít k alergizaci ani k přenosu nebezpečných nemocí.


Toto jsou základní a nejdůležitější rozdíly mezi třemi nejprodávanějšími značkami antiparatitních obojků proti klíšťatům a blechám:

Antiparazitní obojky proti blechám a klíšťatům

1. Kiltix®

- Nejdéle působící obojek proti blechám - až 7 měsíců. 7 měsíců působí zároveň proti klíšťatům.

2. Bolfo

- Obojky Bolfo jsou vhodné pro psy i kočky

- Voděodolný

- Působí 5 měsíců proti blechám a 10 týdnů chrání před klíšťaty.

3. Scalibor

- Působí až 4 měsíce proti blechám,6 měsíců proti klíšťatům a 6 měsíců proti komárům.

- Voděodolný

Podrobné informace včetně cen naleznete zde: Obojky proti blechám a klíšťatům

Pes a kočka jsou tvorové, kteří, pokud nejsou chováni výhradně doma, jsou s rostlinným pokryvem v bezprostředním kontaktu. Možnost jejich napadení je podstatně vyšší než vpřípadě člověka – pohyb těla zvířete v keřovitém terénu a v bujné vegetaci je silným stimulem pro speciální smyslový orgán klíštěte, srst skrývá ideální vlastnosti pro snadné zachycení a vzápětí nabízí i spolehlivý úkryt.

Nasátí cizopasníci mohou při masivním napadení způsobovat ztráty krve a oslabovat svého nedobrovolného hostitele. Působení sekretu slinných žláz těchto parazitů vyvolává podráždění kůže v místě uchycení a často i tvorbu uzlíků, které se jenom pomalu ztrácejí. Mohou navíc přenášet zárodky infekčních onemocnění, u nás především lymské boreliózy, případně klíšťové encefalitidy.

Borelióza je známa od počátku 80. let, kdy byla zjištěna ve východní části USA nejprve u lidí a nedlouho poté byla diagnostikována i u psů. Původcem onemocnění je bakteriální mikroorganizmus spirálovitě vláknitého tvaru - Borrelia burgdorferi, který prodělává vývoj uvnitř klíštěte v průběhu sání na hostitelském zvířeti. V klíštěti se zárodky pomnožují a prostřednictvím slin a střevního obsahu, který je členovcem opakovaně vyvrhován do rány v místě přichycení, infikují krevní oběh napadeného teplokrevného živočicha. Onemocnění se může u psa projevit poměrně širokou škálou zdravotních potíží, mezi nimiž dominují skleslost, neochota k pohybu, bolestivost a případně i otoky kloubů, horečka, snížený příjem potravy, špatný stav srsti a příznaky postižení nervového systému. Léčba bývá při charakteristickém akutním průběhu úspěšná, ale mnoho případů uniká v této počáteční fázi pozornosti a může se stát dlouhodobým a obtížně řešitelným problémem. Kromě použití antiparazitární prevence existuje ještě další možnost, jak riziko boreliózy u psa (u kočky je toto onemocnění prakticky neznámé) snížit na nejnižší míru. Touto možností je očkování, jehož provedení vyvolává ve vakcinovaném zvířeti tvorbu protilátek proti původcům boreliózy. Pokud tedy dojde k tomu, že se část zárodků dostane zklíštěte do krve hostitele, např. psa, zlikvidují jej zmíněné postvakcinační protilátky a zabrání tak rozvoji onemocnění. Pro očkování proti borelióze jsou nejvhodnějším obdobím zimní měsíce, případně časné jaro.

Více informací naleznete zde: Obojky proti blechám a klíšťatům

Odstranění klíštěte u psa a kočky
Průjem u psa - Kdy je nutné navštívit veterináře
Jak krmit štěně - 6 důležitých rad pro krmení štěněte
Pozor na průjem u štěňat
Kloubní výživa - štěně, dospělý pes, senior
Línání u psa

Žádné komentáře:

Okomentovat