středa 28. dubna 2010

Blechy a klíšťata u psa - Riziko také pro člověka


Blechy a klíšťata patří mezí nejčastější ektoparazity u psů a koček u nás. Blechy nejenže obtěžují a stresují svého hostitele, ale hlavně vyvolávají u psů svědivé kožní změny - na postižené kůži se mohou vytvořit rozsáhlé strupy, lysiny a často i sekundární bakteriální záněty kůže. Největším problémem v případě napadení psa blechami je vznik alergie na bleší kousnutí.

Blechy jsou nejen obtížným parazitem, ale i přanašeči některých závažných onemocnění jako je mor, tuarémie atd. Představují také mezihostitele některých tasemnic a mohou tedy tyto parazity přenášet. Typickým příkladem je blecha psí a blecha kočičí, kdy se pes nebo kočka nakazí tasemnicí psí pozřením infikované blechy.

Klíšťata mohou přenášet toxoplazmózu nebo boreliózu.

Čtěte více na téma Borelióza u psa

Dnes existuje na trhu celá řada přípravků (spreje, pudry, antiparazitární obojky,...) poskytující ochranu proti blechám a klíšťatům. Ochráníte tím nejen vašeho čtyřnohého miláčka, ale i sebe.

Pro více informací o účincích, účinných látkách, použití atd. jednotlivých přípravků klikněte zde: Antiparazitika a repelenty

Mohlo by vás zajímat:


Pozor, některé nemoci jsou přenosné ze psa na člověka!
Odčervení psů - Jak často a proč odčervovat psa
Nejčastější parazité psů a koček


Žádné komentáře:

Okomentovat