neděle 21. února 2010

Artroza kolene - rizikové faktory, příznaky, pomoc

Artroza kolene je degenerativní neboli postupně se vyvijející se onemocnění, při kterém dochází k postupné ztrátě chrupavky a současně začíná narůstat kostní tkáň v oblasti kloubu. Na kosti se mohou vytvářet kostní výrůstky.

Rizikové faktory pro vznik artrozy kolene
Artróza úzce souvisí s životním stylem. V současnosti ji můžeme řadit mezi civilizační choroby. Hlavním rizikovým faktorem pro její vznik je nadváha a obezita, která vede k nadměrnému zatěžování některých kloubů, především kolenních.

Vliv mají genetické dispozice, hormonální faktory (u žen souvisejí s menopauzou), a také nadměrné a nepřirozené zatěžování kloubů např. při sportu nebo jednostranném pracovním zatížení.

Příznaky artrózy kolene

Při artróze kolene je typická bolest při chůzi z kopce nebo ze schodů. Přiložením dlaně na kolenní kloub můžeme cítit při jeho pohybu jakoby „vrzání“, odborně nazývané drásoty.

V případě, že dochází k opakovanému dráždění v kloubu, rozvíjí se zánět. Projevuje se zarudnutím, otokem a bolestivostí. To má za následek další snižení pohyblivosti a ztrátu svalové hmoty.

Léčba artrozy kolene

Přestože o artróze víme mnoho, dosud není vyléčitelná. V terapii jde především o to, aby se choroba dále nerozvíjela, a aby měl dotyčný možnost žít kvalitně a pokud možno bez omezení. V současnosti existují účinné léčebné metody, kterými jsme schopni snížit potíže a zabránit zhoršení artrozy kolene.

Články:

Hyalutidin - Je opravdu lepší než jiná kloubní výživa?
Bolest kloubů u starších psů
Kloubní výživa 
Hyalutidin HC aktiv - účinná ochrana vašich kloubů
Proč Hyalutidin pomáhá při artróze zajistit bezbolestný pohyb?  

Žádné komentáře:

Okomentovat