úterý 19. ledna 2010

Jak čistit psovi uši


Na čištění uší je u psů často zapomínáno, přestože pravidelná údržba ušních kanálků je velice důležitá. Čištění uší u psů není činnost nijak složitá ani časově náročná. Zde najdete postup jak čistit psovi uši.

Proč je čištění uší u psů důležité

Uši produkují tuk a maz, který přirozeně promazává prostor uvnitř uch a zabraňuje tak cizím předmětům jako např. prachu aby se dostal dovnitř ucha. Tyto oleje zachycují prach, špínu, částečky pylu, chlupů atd.

V uchu se hromadí maz, který musí být pravidelně odstraňován.

Paraziti nebo opakované infekce mohou způsobit ztrátu sluchu. Pravidelné čištění uší pomáhá předcházet zamoření roztoči a bakteriálním nebo plísňovým infekcím.

Tyto infekce mívají častěji psi, kteří mají delší uši svěšené dolů jako např. kokršpaněl,pudl atd., psi trpící alergiemi nebo psi, kteří tráví hodně času hraním ve vodě.

Neléčené a opakované infekce mohou způsobit ztrátu sluchu.

Postup jak vyčistip psovi uši:

1. Je lepší, když napoprvé budete dva. Jeden bude dohlížet, aby pes stál a nehýbal se, druhý bude čistit uši.

2. V jedné ruce držte lahvičku s přípravkem pro čištění uší, druhou si přidržujte ucho. Jemně zmáčkněte lahvičku a kápněte čistící roztok do ucha.

3. Několik sekund masírujte zvenku ucho. Mělibyste slyšt jak tekutina "šplouchá" v uchu.

4. Uvolněte ucho. Pes má tendenci třepat hlavou. Nechte ho. Roztok uvolní přebytečný maz a špínu a vy ji pak jemně vytřete vatou nebo tampónem.

5. Nikdy nevkládejte prsty, tampón nebo vatu dovnitř ucha. Vytřete pouze vnější oblast ucha.


6. Opakujte proces u druhého ucha.

K preventivnímu čištění uší jsou nejvhodnější ušní kapky pro psy. Pokud ovšem ucho silně zapáchá, pak je třeba navštívit veterináře a aplikovat antibiotické ušní kapky.

www.vseprozvire.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat