neděle 15. srpna 2010

Artróza u psa - Rizikové faktory


Artróza u psa se stejně tak jako u člověka nedá zcela vyléčit. Na druhou stranu dnes již existuje mnoho kvalitních chondroprotektiv díky kterým lze nemoc zmírnit, ale hlavně vziku artrózy u psa předcházet.

Zejména u štěňat a dospělých psů velých a obřích plemen je prevence velice důležitá a můžeme tak předejím mnoha zdravotním problémům. Tím nechci říct, že podávání chondroprotektiv u psů malých plemen nemá svůj význam.

Rizikové faktory vzniku artrózy u psa

Malá plemena psů nezatěžují klouby svou hmotností a tím celková zátěž není tak značná. Jejich problém nejčastěji spočívá v luxaci čéšky, kdy se kolenní čéška vychyluje ze své fyziologické polohy a na základě tohoto stavu pejsek začne kulhat anebo chodit po třech. Podle míry postižení se rozděluje toto onemocnění na několik stupňů. Při nižších stupních se čéška ještě sama navrací do fyziologické polohy, při vyšších stupních už tomu tak není a čéška zůstává trvale přesunuta. Tento pohyb čéšky tak namáhá okolní tkáně a dochází k jejich poškozování.

U malých plemen psů poměrně často dochází i k nitrokloubním zlomeninám, jejichž následkem při neadekvátním řešení bývá ztuhlost kloubu a následná artróza. Dále méně častá je tzv. Legg-Calvé-Perthesova nemoc, neboli Aseptická nekróza hlavice kosti stehenní, při které dochází k částečnému odumření hlavice stehenní kosti a její následné deformaci, jehož následkem bývá vždy výrazná artróza.

Velká a obří plemena psů zatěžují klouby svou značnou hmotností. Touto váhou jsou poškozovány nejen okolní tkáně, ale hlavně kloubní chrupavky, u kterých dochází k rychlejšímu opotřebování, následnému poškozování a různým deformacím. Proto je náš přípravek vhodné podávat i v případě, kdy se klinické příznaky ještě neobjevují. Až při zjištěných klinických obtížích (kulhání, zhoršeném vstávání, nechuti k pohybu apod.) jsou změny na chrupavkách již velmi rozsáhlé a jejich regenerace mnohem náročnější než při počátečních mírných změnách, které se klinicky neprojevují.

Věk u psů rovněž hraje velkou roli. Obecně platí, že čím starší pes, tím je více zasažen artrózou celý organizmus. U starších psů jsou změny na chrupavkách již rozsáhlé a velmi často doprovázeny zánětem, který způsobuje bolestivost. Vlastní zánět navíc poškozuje chrupavku a další kloubní tkáně, proto je třeba kloub proti zánětu chránit.

Prevence

Kloubní tkáně u mladších psů se regenerují mnohem lépe a snáze než u starších psů. Z tohoto důvodu je nutné klást velký důraz na prevenci a ochranu kloubů, dokud ještě nedošlo k velkému poškození. Pokud se vyskytnou výrazné klinické obtíže, lze předpokládat značné poškození kloubu. Při mírných změnách kloubních tkání jsou klinické příznaky velmi nepatrné a někdy jsou chovatelem snadno přehlídnuty.

Dále je na místě se zmínit o dalších konkrétních kloubních onemocnění plemen psů:

* Dysplazie kyčelního kloubu – vývojové onemocnění kyčelního kloubu s dědičným podkladem, při kterém dochází k nestejnoměrnému vývoji kloubní jamky a hlavice, následkem je poškození kloubní chrupavky a rozvoj artrózy.
* Dysplazie loketního kloubu – opět dědičně podmíněné onemocnění, postihující loketní kloub zejména velkých plemen. Jedná se o komplex několika chorobných jednotek, při kterém se velmi rychle vyvíjí bolestivost a artróza v postiženém kloubu, často je podobně jako dysplazie kyčelního kloubu oboustranná.
* Osteochondróza – růstová vada postihující různé klouby, nejčastěji ramenní, loketní, patní, kolenní. Při osteochondróze se odlupuje část chrupavky z kloubní plochy hlavice kosti, což opět vyvolává bolest a následný vznik artrózy.

Doporučení:

Já osobně u svých psů používám a současně tedy doporučuji Hyalutidin DC Aktiv, Alavis, Arthronis, Canosan či kloubní výživu Aptus Aptoflex.

Více informací a doporučené produkty naleznete na: Kloubní výživa štěně

Artritida a bolesti kloubů u psů a koček

Pohybový aparát

Kloubní výživu neboli chondroprotektiva doporučuji podávat během celého vývoje štěněte (velká a obří plemena) trvale, čili zhruba do 15ti až 18ti měsíců věku.

Poté v dospělosti u psů aktivních a u psů s problémy pohybového aparátu.

Ve vyšším věku doporučuji opět trvalé podávání u všech jedinců starších 8 let.

Jak již bylo řečeno, artróza u psa se nedá vyléčit, ale můžete stav zlepšit, zpomalit postup nebo zmírnit či odstranit bolest. Prevence hraje velice důležitou roli.

Mohlo by vás zajímat:
Granule pro březí a kojící fenu  
Granule pro psy - hodnotná strava pro domácí mazlíčky
Nejen lidé by měli pečovat o své klouby
Dopřejte svému koni tu nejlepší kloubní výživu
Bolest kloubů u starších psů
Kloubní výživa pro psy 

1 komentář:

  1. Bohužel z vlastní zkušenosti můžu říct, že artróza nemusí potkat jen pejsky. Moje máma s ní má také docela velké problémy. Je ale pravda, že od té doby, co začala užívat doplněk stravy na klouby se to prý docela zlepšilo.

    OdpovědětVymazat