pondělí 14. července 2014

Otrava u psa a kočky - seznam nebezpečných látek a rostlin

Otrava u psů a koček může být vyvolána pozřením zkaženého jídla nebo jedovatých návnad např. na myši, potkany či krysy, ale také předávkováním léčiv nebo pozřením úmyslně podané otrávené potravy. Kolem nás také roste mnoho rostlin, které jsou jedovaté a mohou způsobit otravu.

Prvními příznaky otravy je zvracení, průjem, apatie, u některých jedů výrazné slinění, rozšíření nebo zúžení zornic, snížení tělesné teploty, krvácení z přirozených tělních otvorů a do podkoží a také srdeční slabost.

Při podezření z otravy je důležité co nejdříve vyvolat zvracení, čímž dojde k vyprázdnění žaludku. Můžete použít silný roztok kuchyňské soli (do vody jedna polévková lžíce soli na psa).
Po vyprázdnění žaludku a odeznění dávivých příznaků je vhodné podat projímadlo (např. 20 až 30 g jedlého oleje) a následné podání  živočišného uhlí.
Vyhledejte veterináře. Je dobré, pokud se vám podaří vzít s sebou část podezřelého krmiva, rostliny k chemickému vyšetření.

Rekonvalescence

Aby se zvíře dostalo zpět do formy, podávejte mu Aptus Reconvalescent pro kočky nebo pro psy. Dostanete tak do něj rychle důležité minerály, vitamíny a energii. Pastu můžete buť to přímo vtlačit do tlamy nebo přimíchat do krmiva - nejlépe do diety k tomu určené.

Aptus Reconvalescent Catvet pasta
Aptus Reconvalescent Dogvet pasta

Další přípravky:

Entero ZOO detoxikační gel - Slouží k detoxikaci organismu, při průchodu zažívacím traktem na sebe váže toxické látky, patogenní bakterie a alergeny a odvádí je z organizmu
Florentero pasta Prebiotická a probiotická pasta pro psy a kočky pro rychlou obnovu střevní mikroflory.
Humican - Podporuje imunitní systém a napomáhá detoxikaci organismu při otravách.
Liver - Slouží k podpoře funkce jater, má detoxikační a hepatoprotektivní účinky. Pomáhá při otravách.


Krmivo pro psy s onemocněním jater, pro psy s poškozenými játry po otravách

Veterinární medicína zatím bohužel neumí transplantovat, proto se musíme snažit selhávající orgány co nejdéle podporovat a ulehčovat jim jejich funkci, aby vydržely co nejdéle. Právě klinické diety používané v případě onemocnění ledvin nebo jater jsou často to jediné, co lze z dlouhodobého hlediska pro pacienta použít.
Principem je lehce stravitelné a na selhávající orgány nezatěžující složení krmiva.


Trovet HLD - Krmivo pro psy s onemocněním jater


Seznam nebezpečných látek


Acetaminophen (paracetamol)
Toxické dávky: pes - 150 mg/kg, kočka - 50 mg/kg
Příznaky - zvracení, bolesti břicha, deprese, tmavá moč a sérum, smrt v 2-5 dnech

Aspirin
více ohrožuje kočky
Toxické dávky: pes - 50 mg/kg denně, kočka - 25 mg/kg denně
Příznaky - obvyklý vývoj - 4-6 hod., deprese, anorexie, vysoká horečka (40 - 41° C) , krvavé zvratky, zrychlené dýchání, nekoordinované pohyby, koma a smrt.

Organofosfáty
Insekticidy (nebo i antiparazitika),
Příznaky – zúžené zornice, nadměrné slinění, zvracení, slzení, močení, vyprazdňování a průjem, dýchací obtíže, např. dušnost, záškuby svalstva, třes, smrt je způsobena zástavou dechu.

Metaldehyd
Jedy na hlemýždě, slimáky, nebo potkany
Příznaky – během 1 až 3 hodin úzkost, zvýšená citlivost, zesílené vnímání, bolestivost,  přecitlivělost na hluk, nekoordinované pohyby, záškuby svalstva, třes, bezděčné chvění jednotlivých částí nebo i celého těla a bezděčné rytmické pohyby očí u koček, Těžké přehřátí organismu (až 42° C) metabolická acidóza, pak ztráta vědomí, deprese dechu, namodralé zbarvení kůže a sliznic, které je důsledkem nedostatku kyslíku v krvi a respirační smrt.

 Arsen
Obsažen v herbicidech, ochranných nátěrech dřeva,
Toxické látky -  oxid arsenitý - 1/3-1/10 toxicity arsenu, arsenitan sodný - 1-25 mg/kg pro psy, nad 5 mg/kg pro kočky, arseničnan sodný - 7-14 mg/kg
Příznaky - těžké hematomy, neklid, zvracení, nadměrné slinění, nevolnost, krvavý průjem, porucha koordinace, svalová slabost, pomočování, bílkovina v moči, dehydratace, šokový stav vzniklý nedostatečným objemem krve obíhající v krevním řečišti, paralýza, až koma a smrt.

Olovo
Příznaky - zvracení, anorexie, případně průjem či zácpa, křeče, hysterie, změny v chování, porucha koordinace, slepota, cenění zubů,

Zinek
Nejčastěji léčivé nebo kosmetické přípravky, nebo kovové předměty pozinkované
Příznaky - deprese, anorexie, zvracení, průjem, rozpad červených krvinek, krev v moči 

Železo (otrava hnojivem na růže)
1 čajová lžička je toxická pro 9  kg těžkého  psa.
Příznaky - průjem, zvracení, možné krvavé, během 6-12 hod. Příznaky jaterního selhání během 12-24 hod. Moč bývá tmavá.

Čokoláda !!
Methylxantin (konkrétně theobromin) - zvyšuje vzestup svalových kontrakcí.
Toxická dávka - 100 mg/kg . V mléčné čokoládě - 45 mg/28,3 g (150 mg/100 g), hořká čokoláda - 400 mg/28,3 g (1,41g/100g).
Toxická  dávka coffeinu - 140 mg/kg
Příznaky - zvracení, průjem, hyperaktivita, nepoměrné močení, porucha koordinace, třes svalů, zvýšená tepová frekvence, vysoká teplota, záchvaty, koma a smrt.

Domácí čistící prostředky
Saponáty (mýdla) a detergenty
vyvolají zvracení nebo průjem - léčí se podáním mléka nebo vody a symptomatickou terapií průjmu a zvracení.

Žíraviny
Kyseliny - všude v domácnosti
Příznaky - nekróza (kůže, tlama), špatné dýchání, plicní edém, šok, krvavé zvratky, při zasažení očí výrazná bolestivost.

Kokain
Příznaky – zvýšené slinění, rozšíření zornic, hyperaktivita, záškuby svalů, periody deprese, křeče, zvýšená tepová frekvence, zrychlené dýchání, vysoká teplota, zvracení, respirační deprese a koma a smrt přes srdeční a plicní poruchy

Marihuana a hašiš
Příznaky – rozšířené zornice, porucha koordinace, deprese, vysoká teplota, zpomalená srdeční činnost, rychlý vývoj agrese, bizarní chování, slinění, zvracení, třes svalů, zvýšená citlivost /na hluk/, dezorientace a nystagmus.

Benzín
Příznaky - slinění, zvracení, průjem, porucha koordinace, dušnost, třes, záchvaty, srdeční arytmie, vysoká teplota, zvýšené slzení, zánět rohovky, fotofobie, koma.

Strychnin
Toxické dávky - pes - 0,75 mg/kg
kočka - 2 mg/kg
Příznaky - křeče, ztuhlé svalstvo, přecitlivělost na hluk. V žaludku obvykle barevné zrní modře potažené.


Rostliny s přímým toxickým působením

Konvalinka

K otravě konvalinkou může dojít žvýkáním stonku či listů, nebo pojídáním červených plodů. Otrávit se lze i vodou z vázy, ve které byly konvalinky.

Příznaky otravy: nevolnost, zažívací potíže (zvracení, průjem), zvýšené močení a omámenost, závratě nebo křeče, způsobuje poruchy srdečního rytmu.

Oleandr

Oleandr je prudce jedovatý, v listech, stoncích a květech obsahuje glykosidy (např. oleandrin, neriin, neriantin) tonizující srdeční svalovinu a působící silně močopudně.
Otrava se projevuje zvracením, závratěmi, arytmií, křečemi a horečkami, těžké otravy mohou končit i smrtí. U postiženého je třeba zajistit výplach žaludku a podat mu aktivní uhlí. Nezbytné je co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc. Jedovatý je i med včel, které sbíraly nektar na oleandrových květech.

Difenbachie

Difenbachie neboli Mramornatka  je řazena mezi středně jedovaté rostliny. Zejména stonek, ale i jiné části rostliny obsahují krystaly šťavelanu vápenatého, který dráždí pokožku, oči i sliznice. Po požití rostliny se objevuje slinění, zvracení, křeče, záněty a otoky zejména v tlamě, v krku, v těžších případech se mohou objevit i dýchací potíže. Postiženému je třeba podávat dostatek tekutin a je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Na kůži vyvolává šťáva z rostliny místní podráždění, pálení, svědění, někdy i puchýře, dostane-li se do oka, může způsobit jeho poškození nebo i dočasnou slepotu.

Lýkovec jedovatý

Lýkovec jedovatý - otrava vstřebáním kůží, sliznicí, nebo požitím (žvýkáním kůry či konzumací plodů). Otrava se projevuje silným sliněním, bolestí a křečemi břicha, zvracením a průjmem, neboť jedovaté látky poškozují sliznice a mohou vyvolat jejich záněty. Otrava může vyústit až v prudké křeče, celkový kolaps a smrt. Mezerein způsobuje též těžká a nevratná poškození ledvin.

Kaštan Koňský

Jírovec maďal nebo také kaštan koňský
Celá rostlina (a nejvíce zřejmě semena) je jedovatá, hlavní toxickou látkou v jírovci je saponin escin. Při předávkování se mohou objevit příznaky otravy jako např. křeče, ztráta koordinace, zvracení, průjem, ochrnutí, dle některých zdrojů může dojít i k poškození ledvin a jater.

Zimostráz

Zimostráz - jedovatá dřevina, otrava se projevuje zvracením, kolikou, průjmem, svalovou slabostí a zástavou dechu. Při užití většího množství může nastat smrt už po 12–24 hodinách. Kůra i listy obsahují malé množství silice a alkaloidy (buxin, parabuxin, buxinidin, atd.).

Zimolez

Zimolez - jedovaté jsou pravděpodobně jen plody, ostatní částiObrazek zřejmě ne, ale rostlina není detailně prozkoumána. Plody obsahují saponiny, hořčiny, třísloviny a další látky, otravy se projevují nevolností, zvracením a průjmem.

 Cesmína

Hezké, ale jedovaté plody mají jen samičí rostliny.

Pryšec

Jedovaté je jeho mléko, může podráždit pokožku .

Náprstník červený

V celé rostlině, nejvíce však v listech a zřejmě nejméně v kořenech, jsou obsaženy kardenolidní glykosidy (asi 0,15 až 1%), z nichž hlavní jsou purpureaglykosid A a B (asi 60% všech glykosidů), digitoxin (asi 12%), gitoxin (asi 10%) a gitalotoxin (také asi 10%) - tyto látky se v čisté formě užívají k výrobě léku upravující srdeční činnost.. Dále náprstník obsahuje saponiny (např. digitonin, gitonin, tigonin, natigin), jejichž obsah silně kolísá podle velikosti a stáří rostliny, nejvíce jich obsahují semena. Dále jsou přítomny enzymy (digipurpidasa, oxydasa), barvivo a malé množství organických kyselin. Při požití toxického množství náprstníku se nejprve objevuje místní podráždění zažívacího ústrojí, zvracení, průjmy, později dojde ke zpomalení pulsu, činnost srdeční je nepravidelná, dýchání je obtížné, mohou se objevit poruchy vidění, halucinace, hučení v uších, bolesti hlavy, závratě, vznětlivost, nakonec se zrychluje a slábne puls, smrt nastává ochrnutím a zástavou srdce. Prognóza otravy je velmi nepříznivá! Léčí se podáváním dávidel, absorpčního uhlí a tříslovin (tanin, odvar z dubové kůry, silný černý čaj), nezbytné je okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Tis

Tis -  jed se vstřebává a působí velice rychle, zpomaluje srdeční činnost do té míry, až způsobí jeho zástavu. Smrt může nastat v řádu desítek minut po požití rostliny. Jed rostliny může být nebezpečný pro nezkušená či zdomácnělá zvířata (kůň, skot), která někdy umírají ještě dřív, než stihnou své hodování dokončit.
Příznaky: paralýza dolního pysku, ocasu, špatná koordinace, kolaps, úhyn v křečích
Léčba: Pokusit se vypláchnout žaludek.

Přeslička bahenní

Přeslička bahenní - obsahuje jedovatý piperidinový alkaloid palustrin, který může být nebezpečný zejména pro hospodářská zvířata, pasoucí se v místech výskytu této rostliny, ale i pro lidi, kteří ji mohou snadno zaměnit za přesličku rolní, která bývá sbírána jako léčivka. Způsobuje trávící obtíže, při jejím déletrvajícím příjmu (v řádu týdnů) i smrt v důsledku vyčerpání.

Přeslička mokřadní

Přeslička mokřadní, kapradí - toxin: thiamináza - enzym, který ničí thiamin (vit. B1). Koně tedy trpí nedostatkem thiaminu, což způsobuje degeneraci periferní nervové soustavy. K otravě může dojít téměř kdykoliv během roku, nejpravděpodobnější je však období pozdního léta, kdy ostatní píce je spasená a množství thiaminázy je v tomto období nejvyšší.
Projevy otravy: Nedostatek vitaminu B1
Příznaky: za 1 měsíc po zkrmování
Zvýšená psychická dráždivost, bázlivost, zvýšená reflexní dráždivost, špatná koordinace v běhu, poruchy rovnováhy, zpomalení srdečního rytmu, vysoká teplota
Léčba: B1,Sušené kvasnice 0,5-1,0 g/kg

Starček

Starček - v rostlině jsou obsažené jedovaté alkaloidy.
Jedovaté účinky: rostlina působí nepříznivě na játra (způsobuje cirhózu jater) a také působí negativně na nervový systém. Otrava se projevuje  dlouhotrvajícími bolestmi břicha nebo zvětšením jater.
Příznaky:  zácpa, typické zívání, sliznice bledé, pak ikterické, nejistota v chůzi, špatná koordinace, zastření vědomí, nakonec dezorientace.

Ocún jesenní

Ocún jesenní lidově naháček, je vytrvalá prudce jedovatá bylina z čeledi ocúnovité. Jde o prudce jedovatou rostlinu obsahující více než 20 alkaloidů, z nichž nejnebezpečnější je kolchicin a jeho deriváty.
Jed se vstřebává pomalu, proto se první příznaky objeví 2-6 hodin po konzumaci. Potíže s polykáním, nevolnost, zvracení, průjem a střevní křeče. Dochází k silnému močení s příměsí krve.
Otrava bez náležité pomoci a ošetření (okamžitý odvoz k lékaři, živočišné uhlí, později pod lékařským dozorem projímadlo a symptomatická léčba) pokračuje pomalým ochrnutím, otokem plic (plus s tím souvisejícími problémy s dýcháním) a selháváním ledvin, těžká kolika s krvavým průjmem, zvýšená propustnost kapilár – ztráty plazmy, těžké deprese krevního oběhu. Léčba většinou neúspěšná - náhražky plazmy, taninové preparáty.

Akát bílý

Akát bílý - kůra, listy a semena jsou pro obsah alkaloidů lehce jedovaté, zejména pro koně.
Příznaky: obraz spastické koliky- pocení, částečně oběhová slabost, Silné podráždění – křeče, apatie, špatná koordinace, slabost, obrna
Léčba: Výplach žaludku

Komonice bílá

toxin: glykozidicky vázaný kumarin
Ve vlhkých, zaplísněných krmivech – přeměna na dikumarol - toxický
příznaky: Krvácení, špatná srážlivost krve
Léčba: vysoké dávky vitaminu K

Přípravky podporující léčbu po otravách 


Související články:

Krmivo pro psy s onemocněním jater, ledvin, srdce, močových cest, alergie, cukrovky
Hyalutidin HC aktiv - účinná ochrana vašich kloubů
Proč Hyalutidin pomáhá při artróze zajistit bezbolestný pohyb?







1 komentář:

  1. Jako těch věcí, kterými se můžou zvířata otrávit, je překvapivě docela dost. Ono na druhou stranu je pravda, že k většině se nedostanou. Nebo by aspoň neměly, protože to je jako s malými dětmi... Taky před nimi schováte prášky. Ale viděl jsem už spoustu věcí, co lidi vymyslí. No... my těm našem kupujeme hlavně kvalitní pamlsky, takže nemají potřebu pak někde vymetat.

    OdpovědětVymazat